BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıda ve yemlerin üretimi, depolanması gibi aşamalarda uygun şartların sağlanamaması nedeniyle küf gelişimi ve buna bağlı olarak mikotoksin oluşumu meydana gelmektedir. Mikotoksin toksik yapıları nedeniyle hem insan hem de hayvan sağlığı açısında büyük problemlere neden olmaktadır.
Sitrinin de Penicillium, Aspergillus ve Monascus türleri tarafından sekonder metabolit olarak üretilmektedir. Memelilerde yüksek nefrotoksik, hepatotoksik, mutajen ve teratojen etkileri vardır. Çoğunlukla gıda ve yemlerde Okratoksin A ile birlikte oluşurlar.
Sitrinin gıda ve yemlerle tüketildiğinde kronik rahatsızlıklara neden olabilen bir mikotoksindir. Uzun süreli tüketim ile böbrek rahatsızlıkları görülmektedir. Hücre zarı geçirgenliğini bozabilir, aminoasit taşınmasını engelleyebilir, karaciğerde yağlanmaya neden olabilir.
Yukarıda belirtilen sitrininin neden olabileceği problemler düşünüldüğünde alınması gereken önlemlerin önemi de görülmektedir. Bu nedenle gıda ve yemlerde de Sitrinin Analizi ile güvenle tüketilebilip tüketilemeyeceği tespit edilebilir.
Sitrinin Analizi, gıdalarda ve yemlerde gerçekleştirilen önemli mikotoksin analizlerindendir.