BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre gıda katkı maddesi; “Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeleri” olarak ifade edilmektedir.
Gıda katkı maddelerinin; gıdanın besleyici değerini korumak ve artırmak, dokusal özellklerini geliştirmek, raf ömrünün uzatmak, lezzetini ve rengini korumak, mikroorganizma gelişimini önlemek, kalite standardizasyonunu artırmak gibi kullanım nedenleri vardır.
Sorbik asit ve benzoik asit gıda koruyucusu olarak kullanılan katkı maddeleridir.
Sorbik asit (E200), gıdaları mantar, bakteri ve küflere karşı koruyan bir katkı maddesidir. Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktar %0,5 ile 0,0025 arasında değişmektedir.
Benzoik asit (E210), Aromatik karboksilik asit ailesinin en basit üyesi olan Benzoik Asit, birçok önemli organik bileşiğin sentezinin öncüsü olan zayıf bir asittir. Gıdalardan mikroorganizma kaynaklı bozulmaları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle reçel, marmelat, meyve suyu, ketçap, gazlı içecekler ve turşularda kullanılmaktadır.
Söz konusu iki gıda katkı maddesi de FDA tarafından Güvenli Gıda (GRAS) olarak tanımlanmaktadır.