BLOG

Süt Tür Tayini: İnek, Koyun, Keçi ve Manda Sütlerinin Tespiti

Süt Tür Tayini Neden Yapılır?

Süt Tür Tayini: İnek, Koyun, Keçi ve Manda Sütlerinin Tespiti

Dünya çapında besleyiciliği ve sağlığa faydaları nedeniyle süt ve süt ürünleri en çok tüketilen gıdalardır.  Ancak en fazla taklit ve tağşişe uğrayan gıdalar arasında da öndedir. Gıda güvenliğini, tüketici haklarını ve sağlığını koruma amaçlı süt ve süt ürünlerinde çeşitli analizler gerçekleştirilmektedir.

Süt Çeşitleri

Süt denilince ilk akla gelen hayvansal sütlerdir. Elde edilen hayvanlara, süt miktarına ve besin değerine bağlı olarak sütün değeri de değişmektedir. Aynı zamanda son yıllarda bitkisel sütler olarak adlandırılan çeşitlerde popüler hale gelse de hayvansal sütler vazgeçilmezdir. Besin değeri olarak daha da önemlidir.

Hayvansal Sütler

  • Koyun Sütü
  • Keçi Sütü
  • Manda Sütü
  • İnek Sütü
  • Deve Sütü
  • Arı Sütü
  • Eşek Sütü
  • Kısrak Sütü


Bitkisel Sütler

  • Badem Sütü
  • Soya Sütü
  • Pirinç Sütü
  • Hindistan Cevizi Sütü
Piyasada bilinen hayvansal süt türlerinde halk sağlığını korumak için çeşitli ilgili düzenleme ve yönetmeliklere bağlı olarak test ve analiz işlemleri uygulanır. Süt çeşitleri fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirilir.

İnek, Koyun, Keçi, Manda sütleri ve bunlardan elde edilen süt ürünleri en çok tüketileleridir. Özellikle manda sütü, yoğurdu ya da peyniri olarak satılan ürünlerin farklı hayvansal sütlerle karıştırılması ile tüketicinin kandırılması kabul edilemez. Maliyet ve besin değeri açısından değerli sütlerde taklit ve tağşiş amaçlı sahtekarlıkların önlenmesi için ve tespit edilebilmesi için Sütte Tür Tayini önemli bir süreçtir.


Sütte Tür Tayini için kullanılan yöntemler;

  • Protein Bazlı Yöntemler
Kromatografik ve Kütle Spektrometresi Teknikleri
  • Spektroskopik Yöntemler
  • DNA Tabanlı Yöntemler
PCR-RFLP
Gerçek Zamanlı PCR
Yüksek çözünürlüklü erime (HRM) analizi
Damlacık dijital PCR (ddPCR)
Döngü aracılı izotermal amplifikasyon (LAMP)
Yeni nesil dizileme (NGS) teknolojileri
  • (Biyo)Sensörler

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Sütte Tür Tayini konusunda uzman ve yetkili ekibimizle hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda Tereyağında Taklit ve Tağşiş Analizleri ve Süt Yağı Harici Yağ Aranması hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300