BLOG

Sütte Yağ Tayini

AOAC 2000.18 - Süt - Yağ Tayini - Gerber Metodu

Sütte Yağ Tayini

Sütte yağ miktarının temel amacı, süt kalitesinin belirlenmesidir. Çiğ ve işlenmiş sütlerde yağ analizi ile sütün kullanım alanları ya da etiket bilgileri için gerekli verilere sahip olunabilir. Süt ve süt ürünleri genellikle içerdikleri süt yağı miktarına göre sınıflandırılarak satışa sunulur. Süt yağı her biri üç yağ asidi içeren trigliseridlerden oluşmaktadır.

Yağlı sütlerde, yağ miktarı %3 ila %3,4 oranında olmalıdır.

AOAC 2000.18 standardı kapsamında Gerber Metodu ile sütte yağ tayini gerçekleştirilmektedir.

- Süt numunesi H2SO4 içeren Gerber bütirometreye tartılır.
- İzoamil alkol eklenir.
- Bütirometre içeriği pıhtının çözülmesi ve yağın salınması için kuvvetlice karıştırılır.
- Yağ, santrifüjleme ile izole edilir.
- Gerber bütirometrenin dereceli bölümünde ölçülür.

AOAC 2000.18: Fat Content of Raw and Pasteurized Whole Milk Gerber Method by Weight

Sütte Yağ Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.

6300