BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği kapsamında; takviye edici gıdaların üretim, hazırlama, işleme, depolama, taşıma ve satışa sunma şartları belirtilmiştir.
Söz konusu tebliğ kapsamında takviye edici gıdalar “Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler” olarak tanımlanmaktadır.
Takviye edici gıdalarda bulunabilecek vitamin, mineraller ve limitleri tebliğ eklerinde belirtilen şartları sağlamak zorundadır. Vitamin ve mineraller yine yönetmelik EK-2 de belirtilen formlarda kullanılmak zorundadır.
Takviye Edici Gıdalarda Kullanılan Vitaminler ve Mineraller:
Vitaminler | Mineraller |
Vitamin A (μg RE) | Kalsiyum (mg) |
Vitamin D (μg) | Magnezyum (mg) |
Vitamin E (mg α-TE) | Demir (mg) |
Vitamin K (μg) | Bakır (μg) |
Vitamin B1 (tiamin) (mg) | İyot (μg) |
Vitamin B2 (riboflavin)(mg) | Çinko (mg) |
Vitamin B3 (niasin) (mg NE) | Manganez (mg) |
Vitamin B5 (pantotenik asit) (mg) | Fosfor (mg) |
Vitamin B6 (piridoksin) (mg) | Potasyum (mg) |
Vitamin B12 (kobalamin) (μg) | Selenyum (μg) |
Vitamin C (mg) | Krom (μg) |
Folik asit (μg) | Molibden (μg) |
Biotin (μg) | Flor (mg) |