BLOG

Takviye Edici Gıda Analizleri

Takviye Edici Gıdaların Yararları ve Zararları Nelerdir? Günlük Olarak Tüketilmeli Midir?

Takviye Edici Gıda Analizleri

Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği kapsamında; takviye edici gıdaların üretim, hazırlama, işleme, depolama, taşıma ve satışa sunma şartları belirtilmiştir.

Söz konusu tebliğ kapsamında takviye edici gıdalar “Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler” olarak tanımlanmaktadır.

Takviye edici gıdalarda bulunabilecek vitamin, mineraller ve limitleri tebliğ eklerinde belirtilen şartları sağlamak zorundadır. Vitamin ve mineraller yine yönetmelik EK-2 de belirtilen formlarda kullanılmak zorundadır.

Takviye Edici Gıdalarda Kullanılan Vitaminler ve Mineraller:

Vitaminler Mineraller
Vitamin A (μg RE) Kalsiyum (mg)
Vitamin D (μg) Magnezyum (mg)
Vitamin E (mg α-TE) Demir (mg)
Vitamin K (μg) Bakır (μg)
Vitamin B1 (tiamin) (mg) İyot (μg)
Vitamin B2 (riboflavin)(mg) Çinko (mg)
Vitamin B3 (niasin) (mg NE) Manganez (mg)
Vitamin B5 (pantotenik asit) (mg) Fosfor (mg)
Vitamin B6 (piridoksin) (mg) Potasyum (mg)
Vitamin B12 (kobalamin) (μg) Selenyum (μg)
Vitamin C (mg) Krom (μg)
Folik asit (μg) Molibden (μg)
Biotin (μg) Flor (mg)


Peki Takviye Edici Gıdaların Yararları ve Zararları Nelerdir? Günlük Olarak Tüketilmeli Midir?

Son dönemlerde Korona virüs salgını ile takviye edici gıda tüketimi artmıştır. Piyasada tablet, kapsül, sıvı formlar, sakız, toz gibi farklı formlarda satılan takviye edici gıdalar; bilinçsiz olarak tüketildiği takdirde vücutta fazla vitamin birikimine neden olabilir. Vitamin eksikliği kadar fazla vitamin alımı da tehlike bir durumdur. Mesela, fazla K vitamini tüketimi kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltabilir. C ve E vitaminleri takviyeleri kemoterapi etkinliğini azaltabilir.

TAKVİYE EDİCİ GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300