BLOG

Tane Büyüklüğü Tayini

Tane Büyüklüğü Tayini

Tane Büyüklüğü Tayini

Tane büyüklüğü tayini, birçok gıda ürününün belirli büyüklükteki delik veya açıklıklardan geçebilme durumunun belirlenmesi ile gerçekleştirilir. Elek kullanılarak gerçekleştirilen testlerde, ürünlerin kalite kontrol kapsamında boyutlarının belirlenmesi ve farklı boyutlarda ise tespit edilmesi için gerçekleştirilen yaygın bir yöntemdir.

Tane iriliği özellikle buğdayda kullanılmaktadır. Değirmencilik açısından önem taşıyan tane boyutunun iri olması istenir. Buğdayın öğütülme ve un verimi açısından değerlendirilmesi için gereklidir. Kullanılacak elek mekanizması en büyük delik çapına sahip elek üste gelecek şekilde hazırlanır. 100 g kadar numune en üste konularak 3 dakika eleme işlemi yapılır. Eleklerin hepsi kontrol edilerek numune hakkında yorum yapılabilir.

6300