BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıda ürünlerine eklenen bileşenlerin tespiti amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği çerçevesinde yeni bir analiz metodu geliştirildi. Bu metodun geliştirilmesi, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlanmıştır.
Yasaklı Bileşenler ve Yeni Metodun Gerekliliği
“Fosfat ve Sitrat Tuzları" olarak bilinen eritme tuzlarının kullanımı kaşar peynirinde yasaktır ve bu yasağa uyulup uyulmadığını belirlemek için Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği çerçevesinde yeni bir analiz metodu geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar ile kontrollü şartlarda eritme tuzları ilave edilerek ve edilmeden üretilen kaşar peynirleri kullanılmıştır.
Analiz Yöntemleri ve Karar Ölçütleri
Yeni analiz yöntemi kapsamında fosfat tuzlarının tespitinde fosfor ve azot oranları dikkate alınırken, sitrat tuzlarının tespitinde ise kuru maddede sitrik asit oranı temel alınacaktır. Belirlenen karar ölçütleri şunlardır:
• Fosfor/Azot Oranı: % 0,15
• Kuru Maddede Sitrik Asit Oranı: %0,45
Fosfor/Azot Oranı, Kuru Maddede Sitrik Asit Oranı belirlenen miktarların üzerinde ise kaşar peynirlerinde eritme tuzları kullanıldığı kararı verilecektir.
Uygulama Başlangıcı ve Gıda Güvenliği
Analizler 30 Eylül 2024 tarihinden itibaren ilgili laboratuvarlarda uygulanmaya başlanacaktır. Gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla çalışmalarına kararlılıkla devam edeceği Bakanlık tarafından duyurulmuştur.
FİYAT TEKLİFİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.