BLOG

Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Tespiti İçin Yeni Analiz Metodu Geliştirildi!

Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Tespiti: Yeni Analiz Metodu

Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Tespiti İçin Yeni Analiz Metodu Geliştirildi!

Peynir Üretiminde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Önemi

Taze kaşar peyniri, üretim sürecinde farklı katkı maddeleri ile yapılandırılır. Fosfat ve sitrat tuzları, peynirin kıvamını, dokusunu ve erime özelliklerini iyileştirmek için sıklıkla kullanılır. Ancak bu katkı maddelerinin doğru oranlarda kullanımı, ürün kalitesi ve sağlık açısından önem taşır.

Yeni Analiz Metodunun Amacı

Geliştirilen yeni analiz yöntemi, peynirdeki fosfat ve sitrat tuzlarının hassas, hızlı ve düşük maliyetli şekilde tespit edilmesini sağlamaktadır. Yöntem, peynir üretim süreçlerinde kalite kontrol ve regülasyon gereksinimlerini karşılamak için optimize edilmiştir.

Gıda ürünlerine eklenen bileşenlerin tespiti amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği çerçevesinde yeni bir analiz metodu geliştirildi. Bu metodun geliştirilmesi, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlanmıştır.


Yasaklı Bileşenler ve Yeni Metodun Gerekliliği

“Fosfat ve Sitrat Tuzları" olarak bilinen eritme tuzlarının kullanımı kaşar peynirinde yasaktır ve bu yasağa uyulup uyulmadığını belirlemek için Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği çerçevesinde yeni bir analiz metodu geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar ile kontrollü şartlarda eritme tuzları ilave edilerek ve edilmeden üretilen kaşar peynirleri kullanılmıştır.


Analiz Yöntemleri ve Karar Ölçütleri

Yeni analiz yöntemi kapsamında fosfat tuzlarının tespitinde fosfor ve azot oranları dikkate alınırken, sitrat tuzlarının tespitinde ise kuru maddede sitrik asit oranı temel alınacaktır. Belirlenen karar ölçütleri şunlardır:

• Fosfor/Azot Oranı: % 0,15
• Kuru Maddede Sitrik Asit Oranı: %0,45

Fosfor/Azot Oranı, Kuru Maddede Sitrik Asit Oranı belirlenen miktarların üzerinde ise kaşar peynirlerinde eritme tuzları kullanıldığı kararı verilecektir.


Uygulama Başlangıcı ve Gıda Güvenliği

Analizler 30 Eylül 2024 tarihinden itibaren ilgili laboratuvarlarda uygulanmaya başlanacaktır. Gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla çalışmalarına kararlılıkla devam edeceği Bakanlık tarafından duyurulmuştur.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıda Analizleri kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Peynirde Taklit ve Tağşiş Tespiti konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                                              
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300