BLOG

Toz Kırmızıbiber, Pul Biber ve İso'tta Taklit ve Tağşiş Nasıl Yapılır? | Laboratuvar Testleri ile Kaliteyi Anlama

Baharatta Yapılan Sahtekarlıklar Nasıl Anlaşılır?

Toz Kırmızıbiber, Pul Biber ve İso'tta Taklit ve Tağşiş Nasıl Yapılır? | Laboratuvar Testleri ile Kaliteyi Anlama

Toz Kırmızıbiber, Pul Biber ve İsotta Taklit ve Tağşiş Nasıl Yapılır?

Türk yemeklerinin vazgeçilmezi kırmızıbiber (Capsicum annum), genellikle toz halinde tüketilen bir baharat çeşididir. Tüketicinin kullanımına sunulan kırmızıbiber de, gıda sahteciliği kapsamında taklit ve tağşiş edilen ürünlerdendir. Yapılan bu sahtekârlıklar hem ürün kalitesini düşürmekte hem de tüketicilerin sağlığını riske atar.

 

Kırmızı Biber Çeşitleri Nelerdir?

Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği kapsamında kırmızıbiberden elde edilen baharatlar aşağıdaki gibi tanımlanabilir;

  • Toz kırmızıbiber: Kırmızıbiberin öğütülerek toz haline getirilen, gerektiğinde yemeklik bitkisel sıvı yağ da karıştırılabilen baharat çeşididir.
  • Pul kırmızıbiber: Kırmızıbiberin su ile tavlanıp, farklı boyutlarda öğütülerek ya da parçalanarak pul haline getirilen, yemeklik bitkisel sıvı yağ ve tuz da karıştırılabilen baharat çeşididir.
  • İsot: Kırmızıbiberin su ile tavlanarak uygun partikül büyüklüğünde kırıcılarda kırılması, 70-80 oC sıcaklıkta 3-12 gün bekletilmesi ve yemeklik bitkisel sıvı yağ ve tuz ilave edilmesiyle elde edilen, kendine özgü, tat, koku, aroma ve kırmızıdan siyaha kadar farklı renklerdeki yarı fermente baharat çeşididir.

 

Kırmızı Biberde Yapılan Sahtekârlıklar

Toz kırmızıbiber, pul kırmızıbiber ve isot gibi baharatlarda karşılaşılan hileler şunlardır:

  1. Yapay Boya Kullanımı: Doğal biber rengini taklit etmek için sudan azo boyalar gibi kimyasallar eklenir.
  2. Bulgur veya Nişasta Karışımı: Kütle artırmak için biber tozuna ucuz nişasta veya bulgur tozu eklenir.
  3. Diğer Bitki Tozları: Paprika yerine ucuz bitki tozları karıştırılarak kalite düşürülür.
  4. Yanlış Etiketleme: Kırmızıbiber yerine başka tür biberlerin satılması da yaygın bir tağşiş yöntemidir.

 

Taklit ve Tağşiş Yapılmış Kırmızı Biber Nasıl Anlaşılır?

Doğal biber tozu mat kırmızı tonlarında olur. Fazla parlak ve canlı renkler kimyasal boya içerdiğinin göstergesi olabilir. Aynı zamanda Gerçek kırmızıbiber kendine has bir aromaya sahiptir. Yapay içerikli biberlerde aroma eksikliği fark edilir. Kesin çözüm ise laboratuvar analizleri sonucunda elde edilir.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Kırmızıbiberde Taklit ve Tağşiş kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Et Ürünlerinde Taklit ve Tağşiş konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                              

Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300