BLOG

Triasilgliserollerin Gerçek ve Teorik Farkının Belirlenmesi Analizi

Triasilgliserollerin Tayini

Triasilgliserollerin Gerçek ve Teorik Farkının Belirlenmesi Analizi

Triasilgliseroller (TG), gıda lipitlerinde yaygın olarak bulunan bileşiklerdir. Yenilebilir yağlarda ağırlığın %95’ini oluşturur. Esansiyel yağ asitleri, vitaminler, fitosteroller, tokoferoller ve diğer antioksidanların kaynağı olan bitkisel yağlar, insan beslenmesinde önemli bir rol oynar.

Birçok bitkisel yağın dışında zeytinyağı çeşitli taklit ve tağşişe maruz kalabilir. Zeytinyağının sağlıklı olması popülaritesini artırmaktadır. Fiyatının da yüksek olması nedeniyle kolza yağı ile karıştırılması gibi tağşişler olabilir. İlave edilen kolza yağının kırılma indeksi, viskozite veya erime noktası ölçülerek tespit edilemeyeceği belirlenmiştir.

Bu nedenle triasilgliserol analizi ile kolza tohumu yağı ile yapılan katkının belirlenmesine çalışılabilir. Gaz kromatografisi ile gerçekleştirilen triasilgliserol analizi ile kolza tohumu yağı ile zeytinyağına yapılan tağşişi tespit etmek hedeflenmektedir.

6300