BLOG

Tuz Kullanımı

Tuzun Çeşitleri, Zararları ve Yararları Nelerdir?

Tuz Kullanımı

Tuz; gıdanın dayanıklılığını artırmak, mikroorganizmaların gelişmesini engelleyerek koruyucu etki sağlamak ve lezzet kazandırmak amacıyla kullanılan maddelerden biridir. Doğal veya sonradan eklenmiş olarak gıdalarda az veya çok miktarda tuz bulunmaktadır.

Tuzun insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri bilinmeye başlayınca alternatif tuz çeşitlerine talep artmıştır. Günümüzde sofra tuzu dışında kullanılan farklı tuz çeşitleri bulunmaktadır. En çok bilinenleri; Himalaya tuzu, kosher tuzu, deniz tuzu, celtic tuzu…

En çok kullandığımız sofra tuzu yerine neden farklı alternatifler tercih edilmektedir? Sofra tuzunun zararları nelerdir?

Türk Gıda Kodeksi tarafından sofra tuzu; ince öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş işlenmiş tuz olarak tanımlanır. Sofra tuzu yer altı tuz kaynaklarından çıkarılıp rafine edilir. Rafinasyon sonucunda %97 si sodyum klorür olan tuza topaklanmayı önlemek amacıyla katkı maddeleri ilave edilmektedir. Kullanılan katkı maddeleri nedeniyle doğal tuzlar sofra tuzuna göre daha fazla tercih edilmektedir.

Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı kişi başı 5 gram iken, Türkiye’de günlük kullanım 15 gramın üzerindedir. Yani gerekli miktarın 3-4 katı fazla tuz tüketilmektedir.

Ancak aşırı kullanımı zamanla yüksek tansiyon, kalp ve damar sorunlarına neden olur. Vücutta elektrolit ve hormonlar için faydalı olan sofra tuzu fazla tüketildiğinde hücre dengesini bozabilir.

Sofra tuzunun rafine edilmesi ve akışkanlığının sağlanması için katkı maddelerinin ilave edilmesi nedeniyle doğal tuzlar tercih edilmelidir. Ancak sağlıklı olanı seçsek dahi günlük 5 gramdan fazla tuz kullanımı insan sağlığı için zararlıdır.

TUZ ANALİZİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300