BLOG

Tuz Kullanımı: Sağlık ve Gıda Kalitesinde Rolü

Tuzun Çeşitleri, Zararları ve Yararları Nelerdir?

Tuz Kullanımı: Sağlık ve Gıda Kalitesinde Rolü

Tuz Nedir? İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Tuz; gıdanın dayanıklılığını artırmak, mikroorganizmaların gelişmesini engelleyerek koruyucu etki sağlamak ve lezzet kazandırmak amacıyla kullanılan maddelerden biridir. Doğal veya sonradan eklenmiş olarak gıdalarda az veya çok miktarda tuz bulunmaktadır.

Tuzun insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri bilinmeye başlayınca alternatif tuz çeşitlerine talep artmıştır. Günümüzde sofra tuzu dışında kullanılan farklı tuz çeşitleri bulunmaktadır. En çok bilinenleri; Himalaya tuzu, kosher tuzu, deniz tuzu, celtic tuzu…

En çok kullandığımız sofra tuzu yerine neden farklı alternatifler tercih edilmektedir? Sofra tuzunun zararları nelerdir?

Türk Gıda Kodeksi tarafından sofra tuzu; ince öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş işlenmiş tuz olarak tanımlanır. Sofra tuzu yer altı tuz kaynaklarından çıkarılıp rafine edilir. Rafinasyon sonucunda %97 si sodyum klorür olan tuza topaklanmayı önlemek amacıyla katkı maddeleri ilave edilmektedir. Kullanılan katkı maddeleri nedeniyle doğal tuzlar sofra tuzuna göre daha fazla tercih edilmektedir.

Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı kişi başı 5 gram iken, Türkiye’de günlük kullanım 15 gramın üzerindedir. Yani gerekli miktarın 3-4 katı fazla tuz tüketilmektedir.

Ancak aşırı kullanımı zamanla yüksek tansiyon, kalp ve damar sorunlarına neden olur. Vücutta elektrolit ve hormonlar için faydalı olan sofra tuzu fazla tüketildiğinde hücre dengesini bozabilir.

Sofra tuzunun rafine edilmesi ve akışkanlığının sağlanması için katkı maddelerinin ilave edilmesi nedeniyle doğal tuzlar tercih edilmelidir. Ancak sağlıklı olanı seçsek dahi günlük 5 gramdan fazla tuz kullanımı insan sağlığı için zararlıdır.


Tuzun Gıda Kalitesindeki Rolü

  • Lezzet ve Aromanın Geliştirilmesi: Tuz, yiyeceklerin lezzetini artırır ve tat dengesini sağlar. Özellikle işlenmiş gıdalarda tuz, aroma geliştirme ve yiyeceklerin raf ömrünü uzatma amacıyla kullanılır.
  • Koruma ve Koruyucu Etkiler: Tuz, gıdalarda mikroorganizma gelişimini önleyerek koruma sağlar. Bu, gıdaların raf ömrünü uzatır ve bozulma riskini azaltır. Peynir, zeytin, salamura sebzeler gibi fermente ürünlerde tuz, ürünün bozulmadan korunmasını sağlar.
  • Fırıncılık ve Pastacılık: Tuz, ekmek ve unlu mamuller gibi yiyeceklerin hamur işlerinde önemli bir bileşendir. Lezzet ve dokuda iyileşme sağlar, ekmeklerin kabarmasını ve gevrekliğini artırır.
  • Kıvam ve Renk: Gıdalarda tuz, kıvamı iyileştirir ve renk tonlarını geliştirebilir. Örneğin, turşular ve salamuralar daha çekici renkler alır.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıda Analizleri kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300