BLOG

Un Analizleri

Un Çeşitleri Nelerdir? Kalite ve Kontrol Testleri Nelerdir?

Un Analizleri

Un; tahılların toz haline getirilmedi ile elde edilen üründür. Ekmek ve hamur işleri başta olmak üzere Türk mutfağında birçok gıdanın temel bileşenidir.

Un; buğday, mısır, arpa, yulaf, çavdar, nohut gibi birçok tahıldan elde edilmektedir.

Unda birçok gıda çeşidi gibi üretim öncesinde bazı kalite kontrol testlerinden geçmelidir.

Un analiz metotları üçe ayrılır:

- Fiziksel Analizleri
• Koku
• Tat
• Renk
• İncelik

- Kimyasal Analizler
• Su Tayini
• Ham Protein Tayini
• Unlarda Nişasta Tayini
• Unlarda Kül Tayini

Fiziksel ve kimyasal analizlerin dışında unlarda ekmekçilik kalitesinin belirlenebilmesi için gerçekleştirilen kalite testleri vardır. Ekmek üretimine uygun olan un özellikleri genel olarak %60 -65 randımanlı olmalıdır.

- Unun Ekmeklik Değerinin Belirlenmedi İçin Gerçekleştirilen Testler
• Yaş Gluten Tayini
• Çökme Değeri (Sedimentasyon)
• Düşme Sayısı (Falling Number)
• Farinograf Değeri
• Eksentograf

6300