BLOG

Unda Kirlilik Tayini: Kalite Kontrolü ve Sağlık Riski Değerlendirmesi

Unda Kirlilik Tayini Neden Yapılır?

Unda Kirlilik Tayini: Kalite Kontrolü ve Sağlık Riski Değerlendirmesi

Unda Kirlilik



Fırıncılık sektöründe yaygın olarak kullanılan ve buğday, mısır, çavdar, yulaf gibi çeşitli tahıllardan elde edilen un, ilgili yönetmelik ve standartlar kapsamında çeşitli özelliklere sahip olmalıdır. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerden geçerek kullanım alanlarına göre uygunluğu test edilebilir.

Kalitesi kapsamında gerçekleştirilen analizler içinde Kirlilik Tayini de önemlidir. Unda kirlilik fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik olabilir.

Unda Kepek Kirliliği

Buğday, kepek, rüşeym ve endosperm kısımlarından oluşmaktadır. Buğday tanesinin büyük kısmını oluşturan endosperm, besin maddelerinin depolandığı ve unun elde edildiği kısımdır. Un öğütülmesinde endosperm dışındaki kısımların karışması istenmeyen bir durumdur. Özellikle kepek kısmının ayrıştırılmaması unun renk değerlendirilmesinde sorun teşkil eder.

Unda kepek kirliliğinin tespit edilmesinde, kül içeriği, renk tayini ve kepek lekesi sayımı gibi yöntemler kullanılmaktadır.

 

Mantar ve Toksin Kirliliği        

Tahıllar, hasat öncesi, hasat sonrası ve depolama sürecinde hem biyotik hem de abiyotik stres faktörlerinden ve mantar enfeksiyonundan kaynaklanan kirlenmeler meydana gelebilir. Un ve undan elde edilen ya da üretiminde un kullanılan; ekmekler, kurabiyeler ve kekler, kahvaltılık gevrekler, makarnalar, çorbalar ve soslar gibi gıdalarda mantar ve toksin kirliliği sağlık sorunlarına neden olabilir.

Unda mantar ve mikotoksin varlığı insan ve hayvan sağlığının her alanını etkiler. Kanserojen, mutajenik, teratojenik, östrojenik, hemorajik, immünotoksik, nefrotoksik, hepatotoksik, dermatoksik ve nörotoksik olmaları nedeniyle akut ve kronik hastalıklara neden olurlar. Tarlada yetiştirme, işleme, depolama ve/veya nakliye sırasında tahıllarda meydana gelen bu kirlenme, sonrasında elde edilen unun analizi ile tespit edilebilir.

 

Yabancı Madde Kirliliği

Un kalitesini düşüren en önemli sorunlardan biri de yabancı madde içermesidir. Yabancı ot, yabancı ot tohumu, taş, toz, toprak, buğday başağı ya da kabukları, sap, saman ve diğer her türlü madde “yabancı madde” olarak bilinir. Yabancı madde varlığı unda çeşitli yöntemlerle tespit edilebilir. Özellikle maddenin çeşidine göre değişiklik gösterebilir. 

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Unda Kirlilik Tayini konusunda uzman ve yetkili ekibimizle hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda Buğdayda Dış Görünüşün Değerlendirilmesi ve Buğdayda Kimyasal Analizler hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.  

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300