BLOG

Vegan Ürün Testleri: İçerik Doğrulama ve Kalite Kontrolü

Vegan Beslenme Nedir? Önemi, Faydaları, Zararları Nelerdir?

Vegan Ürün Testleri: İçerik Doğrulama ve Kalite Kontrolü

Vegan Beslenme Nedir?

Çevresel kirlilik, GDO, gıdalara uygulanan taklit-tağşiş derken sağlıklı beslenme fikri önem kazanmıştır. Özellikle son zamanlarda en fazla popülaritesi artan beslenme türü de “Vegan Beslenme” dir. Vegan beslenme kısaca, et ve et ürünleri dışında, yumurta, süt ve bal gibi hayvan kaynaklı gıdaların da tüketilmediği bir beslenme türü olarak ifade edilebilir. Özellikle yurt dışında vegan beslenme daha fazla tercih edilmektedir.

Sürdürülebilirlik, sağlıklı beslenme nedenleriyle gittikçe ilgi gösterilen vegan beslenme, gıda sektörünü de etkilemeye başlamıştır. Özellikle yurtdışında birçok firma artan vegan pazarında yerini almaya başladı.

Bitkisel bazlı atıştırmalık üretimi, vegan protein üretimi, vegan protein barlarının üretimi ve satışı giderek artmaktadır. Şu anda piyasada satışta olan birçok farklı vegan ürünü vardır. Bunlardan biri “soya kıyması”, soya çekirdeğinin unsu kısmında elde edilen ürün birçok sebze yemeğinde kullanılmaktadır.

Yurtdışında en popüler vegan ürünlerinden biri de bitkisel kaynaklı sütlerdir. Bitkisel sütler genel olarak badem, soya, pirinç, hindistan cevizi, yulaf gibi gıdalardan elde edilmektedir. Bitkisel sütler ayrıca peynir üretiminde de kullanılmaktadır. Böylece vegan peynirler elde edilmektedir. Bitkisel sütlerden krem peynir, cevizli, biberli, sade peynir üretimleri yapılmaktadır.

Üretilen vegan ürünlerin en ilginç olanı ise bitkisel yumurtadır. Toz halinde satışa sunulan bitkisel yumurta, tüm yemeklerde yumurta yerine kullanılabildiği gibi omlet yapında dahi kullanılabilmektedir.

Sonuç olarak; vegan ürün üretimi son zamanların en popüler ve büyüyen sektörü haline gelmiştir. Ülkemizde de vegan beslenme ve vegan ürün üretimi gün geçtikçe artmaktadır.


Vegan Ürünlerde İçerik Doğrulama Testleri

  • Hammadde Doğrulama: Ürünlerde kullanılan hammadde, vegan standartlarına uygun olmalıdır. Bu testlerde, ürünlerde kullanılan bileşenlerin hayvansal kaynaklı olup olmadığı kontrol edilir.
  • PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) Analizi: Vegan ürünlerde kullanılan bitkisel bileşenlerin doğruluğunu sağlamak için yaygın bir tekniktir. DNA tabanlı bu yöntem, hayvansal genetik materyalin varlığını tespit edebilir.
  • HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi): Vegan ürünlerde kullanılan bitki bazlı bileşenlerin doğrulanması için kullanılır. Bu yöntem, ürünlerdeki hayvansal ürünlerin varlığını ve konsantrasyonlarını tespit eder.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Vegan Gıda Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Organik Gıda Analizi konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                         
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300