BLOG

Vibrio spp. (Vibrio parahaemolyticus ve Vibrio cholerae) Aranması

Vibrio spp. Bakterilerinin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir? Kontaminasyon ve Gelişme Ortamları Nerelerdir?

Vibrio spp. (Vibrio parahaemolyticus ve Vibrio cholerae) Aranması

Vibrio spp. Yüzey sularında en fazla bulunan bakterilerdir. Vibrio spp. Gram negatif, virgül şeklinde, bir ucunda flagellası bulunan bakterilerdir. Çoğunlukla gıdalar ile insan vücuduna girer ve hastalıklara neden olurlar.

Deniz ürünleri üzerinde hızlıca çoğalan ve patojen olması nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olan Vibrio parahaemolyticus, Vibrio bakteri türlerinden biridir. Genellikle nehir, sahil ağızlarında bulunan bir bakteridir.

Vibrio parahaemolyticus, çok düşük derecelerde canlılıklarını koruyabilirler. Bu nedenle dondurulmuş gıdalarda bu bakteri mevcutsa çözündükleri zaman tekrar üremeye devam edebilirler. Deniz ürünlerinin uluslararası nakliyesinde çözünme donma olayları nedeniyle Vibrio parahaemolyticus bakterisi kolaylık çoğalabilir. Bu durumda kesinlikle gıda maddeleri tüketilemez.

Vibrio cholerae, vibrio türlerinden hastalık yapan diğer bir türüdür. Soğuğa karşı drençli olan Vibrio cholerae, ısıl işleme, kurutma ve asitlere karşı duyarlıdır. Vibrio cholerae, kolera gibi ishal, kusma, çok miktarda sıvı ve elektrolit kabına neden olan rahatsızlıklar oluşturur. Özellikle alkali ve izotonik ortamlarda kolay çoğalabildikleri için mide ve ince bağırsakta hızlı bir şekilde çoğalabilirler. Isıya dirençsiz, antijenil ve sitopanik gibi özellikler gösteren kolerajeni toksinler oluşturmaktadırlar.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300