BLOG

Vitamin Analizleri

Gıdalarda Vitamin Analizleri...

Vitamin Analizleri

Vitamin, insanın yaşamını sürdürebilmesi için küçük miktarlarda ihtiyacının olduğu organik bileşiklerdir. Tüm vitaminlerin insan vücudunda farklı bir görevi vardır. Vitaminlerin çoğunu yiyeceklerden karşılayabiliriz. Çünkü, insan vücudu vitaminleri yeterince üretemez.

Vitaminler yağda eriyenler (A,D,E,K) ve suda eriyenler (B,C) olarak ikiye ayrılırlar.

A vitamini, vücutta depolanabilen, yağda eriyen bir vitamindir. Bu nedenle uzun süre alınmadığında eksikliği hissedilmeyebilir. A vitamini en çok hayvansal kaynaklı olarak karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı gibi gıdalarda; bitkisel kaynaklı olarak havuç, koyu yeşil yapraklı bitkilerde bulunur.

D vitamini, yağda eriyen bir vitamindir, emilimi için yağ ve safraya ihtiyacı vardır. Kemik ve kalsiyum metabolizmasını dengeler. D vitamini en çok; balık yapı, balık, karaciğer, tereyağı ve yumurta sarısında bulunmaktadır.

E vitamini,yağda eriyen bir diğer vitamin çeşididir. Çok güçlü antioksidan etkiye sahiptir. En çok bulunduğu gıdalar; bitkisel yağlar, tahıllar, soya, yeşil yapraklı bitkilerdir.

K vitamini, yağda eriyen vitamin çeşididir. K vitamini K1 ve K2 olarak iki gruba ayrılır. K1 vitamini bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunurken, K2 vitamini hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. En çok bulunduğu gıdalar; balık, karaciğer, kuru baklagiller, ıspanak ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Tiamin (B1) vitamini; suda eriyen bir vitamindir. Vücudun enerji metabolizmasında kullanılan en önemli vitamindir. Vücutta depolanmaz. En çok bulunduğu gıdalar; yumurta, karaciğer, tahıllar, ceviz ve süt ve kuru baklagillerdir.

Riboflavin (B2) vitamini; suda çözünen ve ısıya duyarlı bir vitamin çeşididir. Demir ve B6 vitamininin emiliminde etkilidir. En çok bulunduğu gıdalar; yumurta, karaciğer, tahıllar, balık ve süt ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Pridoksin (B6) vitamini; kan hücrelerinin yapımı ve sinir sistemi işleyişinde çok önemli, enerji metabolizmasında görevli olan bir vitamindir. Suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. En çok bulunduğu gıdalar; karaciğer, tahıllar, et ve kuru baklagillerdir.

B12 vitamini; Suda çözünen ve ısıdan etkilenen bir vitamindir. Karaciğer ve vücudun farklı bölgelerinde az da olsa depolanabilir. En çok bulunduğu gıdalar; yumurta, balık ve süt ve ettir.

C vitamini; Suda eriyen, ısıya dayanıksız, hava ile maruz kaldığında okside olan bir vitamindir. En çok bulunduğu gıdalar; Limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller, lahana, marul, yeşil biberdir.

VİTAMİN ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300