BLOG

Yapay Tatlandırıcıların Tayini

Yapay Tatlandırıcılar İyi mi Kötü Mü?

Yapay Tatlandırıcıların Tayini

Yapay tatlandırıcılar; kalori değeri olmayan, kan şekerini etkilemeden tatlı tadı veren kimyasal bileşenlerdir. Sukraloz, Aspartam, Asesülfam-K ve Sakkarin, şeker yerine kullanılan bir yapay tatlandırıcılardır.

Sukraloz; aspartam, asesülfam-K, sakarin gibi yapay tatlandırıcılardan daha fazla etkilidir.
Sukraloz(E955); şekerden klorlama yöntemi ile elde edilen sukraloz, 600 kat daha tatlıdır.
Aspartam (E951); şekerden 180 kat daha tatlıdır.
Sakkarin (E954); şekerden 300 kat daha tatlıdır.
Asesülfam-K (E950); şekerden 200 kat daha tatlıdır.

Sukraloz; gazlı içeceklere, sakızlara, kabartma karışımlarına, kahvaltı gevreklerine ve salata soslarına katılmaktadır. Sukraloz, etanolde, metanolde ve suda çözünebilir yapıya sahip olduğu için yağ ve su bazlı ürünlerde, alkollü içeceklerde kullanılabilir.
Aspartam; çikolata, donmuş tatlılar, sakız ve unlu mamüllerde kullanılmaktadır.
Sakkarin; şekerleme, alkollü içecekler ve diş macunu gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
Asesülfam-K ise; turşular, mısır gevrekleri, sakızlar, tatlılar marmelatlar gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
Genel olarak, yapay tatlandırıcılar insan sağlığı açısından önerilen ürünler değildir. Özellikle diyabet hastalığına zemin oluşturması açısından zararlı bulunmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yapay tatlandırıcıların kullanım limitleri belirtilmiş ve sınırlandırılmıştır.

Peki yapay tatlandırıcıların zararları nelerdir?

Yapay tatlandırıcılar genellikle güvenli (GRAS) kabul edilir, ancak fenilketonüri veya sülfonamidlere alerjisi olan kişilerce kaçınılması gereken ürünlerdir.

YAPAY TATLANDIRICILAR ANALİZİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300