HABERLER

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Listesini Güncelledi | Yeni Taslak Detayları

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitki Listesini Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Listesini Güncelledi | Yeni Taslak Detayları

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitki Listesini Güncelliyor: Yeni Taslak Yayınlandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda kullanılabilecek bitkilerle ilgili düzenlemeleri güncellemeye devam ediyor. 2006 yılında oluşturulan ilk Bitki Listesi'nden bugüne kadar yapılan değişikliklerle, bitkilerin güvenilirlik değerlendirmeleri sürekli olarak gözden geçirildi. Son olarak, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni bir taslak yayınlandı ve bitkilerin güvenilirlik değerlendirmeleri güncel bilimsel çalışmalar doğrultusunda tekrar yapılacak.


Bitki Listesi Tarihçesi

2005 yılında kurulan Bitki Değerlendirme Komisyonu, uluslararası örnekler üzerinden bitki listelerini gözden geçirerek, ilk “Bitki Listesi”ni 2006 yılında yayımladı. Bu liste, zaman içinde gelen talepler doğrultusunda güncellenmeye devam etti. 2012 yılında, Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu’nun kurulmasıyla birlikte, bu liste üzerinde güvenilirlik değerlendirmeleri yapılmaya başlandı.


Yeni Taslak ve Güncellemeler

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkilerin kullanım alanlarını daha güvenli hale getirmek için, listeye eklenmesi veya çıkarılması gereken bitkilerle ilgili yeni düzenlemelere gidiyor. Bitki Listesinde yer almayan bitkilerin eklenmesi ve mevcut bitkilerin kullanılan kısımlarının güncellenmesi için bilimsel çalışmalar devam ediyor.

Yeni taslak ile birlikte bildiğimiz yada ilk kez duyduğumuz bazı ürünler hakkında görüşler alınıyor. Bu ürünler;

Bilimsel (Latince) Adı

Geleneksel İsmi

Kullanılan Kısımlar

Amaranthus caudatus L.

Horoz İbiği Çiçeği

Tohum Yağı

Artocarpus heterophyllus Lam.

Jak Meyvesi

Meyve Kısmı

Berberis aquifolium Pursh

Geleneksel ismi bilinmiyor

Meyve, Kök ve Kök Kabuğu

Berberis vulgaris L.

Karamuk

Meyve, Kök ve Kök Kabuğu

Hebanthe erianthos

Geleneksel ismi bilinmiyor

Kök Kısmı

Peganum harmala L.

Üzerlik

Tohum Kısmı


Değerlendirme Kriterleri Açıklandı!

Taslakta, Bitki Listesi'ne eklenen veya güncellenmesi talep edilen bitkilerin güvenilirlik değerlendirmelerinde kullanılan kriterler detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Taslak, bitkilerin bilimsel çalışmalara dayalı değerlendirilmesi için yönlendirici bilgiler sunmakta ve sürecin nasıl işleyeceğine dair zengin bir içerik sunmaktadır.

  • Bitkinin tanımlanması
  • Bitki kısımlarının kimyasal yapısı
  • Bitki kısımlarının kullanımı ile ilgili bilgiler (Gıda ve gıda dışı alanlarda)
  • Bitki kısımlarını etkisi ile ilgili bilgiler
  • Bitki kısımlarının yan etkileri
  • Bitki kısımları ile ilgili toksikolojik çalışmalar
  • Etkileşim bilgileri
  • Bitki kısımlarının gıda olarak kullanımı hakkında diğer ülkelerdeki durumu


Sonuç ve İleriye Dönük Adımlar

Taslak, bitkilerin güvenilirlik değerlendirilmesine dair önemli bilgiler sunmakta ve bu süreçte kullanılan bilimsel kriterleri kapsamlı bir şekilde açıklamaktadır. Bitkisel preparatların güvenli ve etkili kullanımına yönelik yapılan bu değerlendirme, Türkiye’de bitkisel ürünlerin gıda olarak kullanımı konusunda büyük bir öneme sahiptir. Yalnızca bitkisel ürünlerin güvenliği konusunda bilimsel bir zemin oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda bu ürünlerin potansiyel faydalarını da ortaya koymaktadır. Taslakta yer alan bu zengin içerik, uzmanlara, araştırmacılara ve ilgili paydaşlara önemli bir yol gösterici rol üstlenmektedir.

Gelecek adımlar için, bitkilerin güvenilirlik değerlendirmelerine ilişkin bu taslağın, daha fazla bilimsel çalışma ve üçüncü taraf talepleri ile şekillendirilmesi beklenmektedir. Ayrıca, diğer ülkelerdeki durumun da göz önünde bulundurulması, Türkiye’de bitkisel ürünlerin gıda ve sağlık sektöründeki kullanımını daha da güvenli hale getirecektir.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                                   
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6302