HABERLER
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Türkiye’de gıda güvenliğini sağlamak ve mikrobiyolojik riskleri minimize etmek amacıyla önemli bir adım atıldı. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, 2025 yılı itibariyle geçerli olacak şekilde yeniden düzenlendi. Yeni yönetmelik ile birlikte birçok gıda maddesinde değişiklikler yapıldı, bazı gıdalar listeden çıkarıldı, yeni gıda grupları ise listeye dahil edildi. Bu değişiklikler, özellikle üreticiler ve denetim organları için önemli bir uyum süreci başlatacak.
“1.13.1. Tüketime hazır (pişirilmiş) her türlü et ve sebze yemeği vb”. ifadesi “1.13.1.Tüketime hazır (pişirilmiş) her türlü çorba, bakliyat, et ve sebze yemeği vb” olarak değiştirilmiştir.
“1.13.3. Tüketime hazır (pişirilmiş) her türlü unlu mamul (makarna, her türlü börek, lahmacun, pide, pizza, mantı vb.)” ifadesi “1.13.3. Tüketime hazır pilav, (pişirilmiş) her türlü unlu mamul (makarna, her türlü börek, lahmacun, pide, pizza, mantı vb.)”
“1.15.2. Soya sütü ve soyalı ürünler ve 1.15.3. Soya sütü (toz formda)” ifadesindeki soya sütü ifadesi “Soyalı İçecek” olarak güncellenmiştir.
“1.14.1. Bebek formülleri ve devam formülleri (özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar dahil), 1.14.2. Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar dahil), 2.2.9. Kurutulmuş bebek formülleri (özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar dahil)” ifadelerinden ““özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar dahil” ifadesi çıkarılmıştır.
“2.2.1. Pastörize süt ve diğer pastörize sıvı süt ürünleri” ifadesine “yoğurt (meyveliler hariç)” ifadesi eklenmiştir.
Gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmeler, bu yeni yönetmeliğe uygunluk sağlamak için gerekli hazırlıkları yapmalı ve geçiş süreci boyunca düzenlemeleri yakından takip etmelidir.
Gıda |
Mikroorganizmalar/ toksinler/ metabolitler |
|
Eksilen Parametre |
İlave Parametre |
|
1.1.1. Pastörize süt |
Enterobacteriaceae |
Salmonella L. monocytogenes |
1.1.2. Fermente süt ürünleri (kefir, yoğurt, meyveli vb yoğurtlar, ayran vb) |
E. coli (4) |
L. monocytogenes E.coli O157 |
1.1.3.2. Tereyağı ve sürülebilir süt ürünleri ve sadeyağ |
Koagulaz pozitif stafilokoklar |
|
1.1.3.3. Kaymak |
Koagulaz pozitif stafilokoklar |
|
1.1.4. Süttozu ve krema tozu, dondurma için toz karışımlar, peyniraltı suyu tozu, yayıkaltı suyu tozu ve süt bazlı toz ürünler, kazein ve kazeinat |
Enterobacteriaceae Koagulaz pozitif stafilokoklar |
Salmonella Stafilokokal enterotoksinler L. monocytogenes |
1.1.6. Eritme peynirler ve eritme peynir ürünleri |
E. coli |
|
1.1.7. Koyulaştırılmış süt |
E. coli (4) |
|
1.1.8. Dondurma ve sütlü buz |
Enterobacteriaceae |
E.coli O157 |
1.2. Yumurta ürünleri (pastörize ve dondurulmuş yumurta, yumurta tozu vb.) |
Enterobacteriaceae |
|
1.3.1. Kıyma |
Aerobik koloni sayısı |
|
1.3.3. Çiğ kanatlı eti ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları |
Salmonella |
Salmonella Typhimurium (5) Salmonella Enteritidis |
1.3.5.2. Isıl işlem görmüş et ürünleri (sosis, salam, kavurma, döner, köfte, jöle işkembe vb.) |
|
E.coli O157 |
1.4.2.3. Enzimle muamele edilmiş salamura balıkçılık ürünleri (1.4.2.4. -1.4.2.5 hariç)
|
|
Histamin (6) |
1.4.2.4. Fermantasyon yöntemiyle üretilen balık sosları
|
|
Histamin (6) |
1.6.1. Tahıl unları, soya unu ve diğer unlar (patates unları dâhil) |
Küf |
|
1.6.2. Ekmek ve ekmek çeşitleri, pide, bazlama, simit, lavaş, poğaça vb. |
Maya ve küf |
|
1.6.3. Yufka, kadayıf vb. |
Küf |
|
1.6.4. Tahıl gevrekleri, irmik, tüm tane ürünleri, müsli, mısır gevreği, patlamış mısır, pirinç patlağı, cips vb. tahıl bazlı ürünler (aromalılar dâhil), insan tüketimine sunulan kepek |
Maya ve küf |
|
1.6.5. Makarna, erişte vb. makarnacılık ürünleri |
Maya ve küf |
|
1.6.8. Pizza, hamur ve hamur bazlı ürünler (dondurulmuş, pişime hazır) |
Küf |
|
1.6.9.2. Tartlar ve yaş pastalar (kremalı, çikolatalı, dolgulu, meyveli vb.) |
E. coli (4) |
E.coli O157 |
1.7.2. Filizler (12)
|
|
Salmonella, Shiga toksin üreten |
1.10.1. Çay (yeşil, siyah), bitki ve meyve çayları ve bunların karışımları (süzen poşet çaylar dâhil) |
Maya ve küf |
Küf |
1.12.1. Helva, pekmez, lokum, baklava ve diğer şerbetli tatlılar, ezme, cezerye, fındık ve fıstık ezmeleri, şekerlemeler vb. |
Maya ve küf |
Salmonellla |
1.13.2. Tüketime hazır her türlü salata, şarküteri ürünleri ve soğuk mezeler vb. |
E. coli |
E.coli O157 B.cereus |
1.14.1. Bebek formülleri ve devam formülleri |
Cronobacter sakazakii B.cereus |
Cronobacter spp. Muhtemel Bacillus |
1.14.2. Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları |
Enterobacteriaceae |
Cronobacter spp.
|
1.15.5. Salata ve yemek sosları, domates bazlı soslar (ketçap, soya sosu, hardal, nar ekşisi vb dâhil) |
Maya ve küf |
Küf |
1.15.7. Süt esaslı olmayan yenilebilir buzlar (meyveli buz, sorbe ve diğerleri) |
Enterobacteriaceae |
L. monocytogenes |
1.15.9. Gıda takviyeleri |
E. coli |
Koliform |
1.15.11. Sürülebilir yağlar, margarin ve yoğun yağlar |
Maya ve küf |
Küf |
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.